Masă rotundă „OCTOMBRIE – LUNA LUPTEI PENTRU PREVENȚIA CANCERULUI DE SĂN” organizată la Școala Postliceală Sanitară „Vasile Alecsandri” Focșani

Document

Întreaga lume la 1 octombrie, marchează Ziua Mondială a Luptei împotriva Cancerului la Sân, întreaga lună fiind dedicată acțiunilor ce au ca scop conștientizarea pericolului reprezentat de această maladie şi a modului în care pot fi depistate primele semne ale bolii. Conform statisticilor, o treime dintre femeile care au cancer la sân au între 39 şi 49 de ani. restul având vârsta de peste 50 ani.
Depistat în stadiul incipient, la dimensiuni de sub 1 cm, poate fi vindecat în proporţie de peste 90% dacă se aplică tratamentul corespunzător.
Cancerul mamar nu produce durere şi nu se manifestă prin alte simptome decât în faze târzii și poate fi prevenit începând cu adoptarea unor obiceiuri personale sănătoase.
Din punct de vedere alimentar, factorii de risc sunt alimentaţia bogată în grăsimi animale, zahăruri şi carbohidraţi, cu prea puţine fibre alimentare şi prea multe substanţe chimice cum sunt aditivii, coloranţii, potenţatorii de gust sau conservanţii, precum şi consumul de alcool în exces.
O altă modalitate de prevenire a apariţiei cancerului la sân o reprezintă practicarea sportului, a mişcării în aer liber, măcar 30 de minute în fiecare zi, iar femeilor le este indicată autoexaminarea, adică palparea şi examinarea periodică a sânilor, astfel încât să poată fi identificate orice fel de formaţiuni tumorale.
Aceste aspecte și probleme specifice specifice învățământului sanitar au fost dezbătute de elevii și profesorii Școlii Postliceale Sanitare „Vasile Alecsandri” Focșani, în cadrul mesei rotunde organizate de catedra de științe medicale împreună cu Compartimentul de Promovare a Sănătății din cadrul DSP Vrancea, cu participarea dr. Țurcan Carmen și sociolog Popescu Andreea.